Encyklopedie výživy

Železo

Patří mezi minerální látky. Nedostatek železa způsobuje anémii, únavnost, poruchy imunitních a mentálních funkcí. Nadbytek železa také není příznivý – ve svém důsledku zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních a onkologických onemocnění (hrozí ale jen při předávkování výživovými doplňky).

Deficit železa je zjišťován u striktních vegetariánů, ale i u žen, které jsou na dlouhodobých redukčních dietách. U žen dochází k pravidelným ztrátám železa při menstruaci). Dobrým zdrojem pro organismus dostupného železa je maso (hlavně hovězí a rybí), kuřecí játra a vejce. Vstřebatelnost železa z rostlinných zdrojů (špenát, rýže, luštěniny, brambory, rajčata) je menší, ale zvyšuje ji vitamin C (to je důležité zejména u vegetariánů).

Doporučená denní dávka železa pro dospělého je 14 mg/den, u dětí ve věku 4 -7 let 8 mg, ve věku 7-10 let 10 mg, 10 -19 let 12 mg u chlapců a 15 mg u dívek.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ