2006/2
Ing. Jarmila Blattná, CSc.
Nadace NutriVIT
Velmi důležitým prvkem pro metabolismus člověka je železo. Je hlavní složkou hemoglobinu, který obsahuje železa asi 65% z celkového obsahu, svalové barvivo myoglobin obsahuje 10% železa a zbytek je přítomen v játrech, ledvinách, kostní dřeni a dalších orgánech. Hemoglobin a myoglobin jsou bílkoviny specializované na transport a ukládání kyslíku. V organismu člověka je přítomno přibližně 30% železa ve formě zásoby jako je ferritin a homosiderin. Při jeho absorpci v organismu dochází ke tvorbě volných radikálů, proti kterým velmi účinně působí antioxidační vitaminy – vitamin E, C a-karoten.
Železo je zapotřebí pro tvorbu červených krvinek a pro řadu vitálních funkcí – růst, reprodukci, hojení ran a imunitu. Hlavní úlohou železa je přenášet kyslík do tkání, kde je zapotřebí. Železo je také nepostradatelné pro funkci řady enzymů – synthesu DNA, energetický metabolismus a metabolismus vitaminů skupiny B a jako ochrana proti mikrobům.
U zdravého člověka dochází k dennímu úbytku železa přibližně v množství 1 mg, ale při menstruaci nebo v období kojení může být tato hodnota asi dvojnásobná, ale i vyšší. Nedostatek železa se projevuje onemocněním zvaným anemie, což je nejobecnější onemocnění na světě. K anemii přispívá i nedostatek dalších látek, jako jsou např. některé vitaminy, a to kyselina listová a vitamin B12. Onemocnění je provázeno únavou, ztrátou síly, nervozitou a bledou kůží. V USA pozorovali a popsali nedostatek železa ve 4 obdobích života:
- u dětí od 6 měsíců do 4 let,
- u mladistvých v období rychlého růstu,
- u žen v období reprodukce,
- v těhotenství a v období kojení.
Absorpce železa z potravin závisí na zdroji. Z rostlinných materiálů je nízká, kolem 5 %, ze živočišných zdrojů je vyšší, a to kolem 20 %, u masa až 24 %. Vyskytuje se v potravinách jako železo hemové i nehemové. Železo hemové je lépe využitelné než nehemové. Absorpci nehemového železa negativně ovlivňují fytáty a polyfenoly v obilovinách, zelenině a luštěninách, taniny v čaji a kávě, vápmk a rostlinné btlkoviny v sóji a ořechách. Zlepšení absorpce způsobí vitamin C a některé organické kyseliny a maso. Přehled jeho výskytu v potravinách je uveden v tabulce.
Obsah železa ve vybraných potravinách (mg/ 100 g)
Živočišný zdroj | Obsah | Rostlinný zdroj | Obsah |
maso hovězí | 2,4 | mouka pšeničná | 2,2 |
vepřové | 1,6 | chléb | 1,7 |
kuře | 1,8 | brambory | 0,8 |
husa, kachna | 2.0 | karotka | 2.0 |
ryby mořské | 1.0 | květák | 0,6 |
kapr | 1,1 | brokolice | 1,3 |
pstruh | 0,6 | salát | 1,5 |
sardinky | 2,7 | rajče | 0,5 |
mléko (1,5 % tuku) | 0,05 | jablko | 0.5 |
jogurt | 0,05 | hruška | 0,3 |
tvaroh | 0,34 | meruňka | 0,7 |
sýr: Eidam | 0,39 | bobulové ovoce | 1,0 |
s bílou plísní | 0,50 | čočka | 7,0 |
Niva | 0,60 | ořechy: vlašské | 2,5 |
máslo | 0.09 | liskové | 3,8 |
vejce | 2,1 | arašídy pražené | 2,3 |
žloutek | 7,0 | med | 1,3 |
bilek | 0.2 | čokoláda mléčná | 2,3 |
Denní doporučená dávka (DDD) je pro děti do 1 roku 1 mg/ kg hmotnosti dítěte, do 3 let 0,77 mg/ kg hmotnosti dítěte, do 61et 5 mg, do lO let 10 mg, chlapci mají do 18 let DDD 12 mg, dívky do 14 let 15 mg a do 18 let 16 mg a podobné hodnoty se pak doporučují i v dospělosti, jen u žen těhotných a kojících je hodnota zvýšena na 20 mg.
V některých zemích se doporučuje obohacování potravin železem. Tak např. ve Francii, Irsku, Spanělsku a v Anglii se obohacují cereální snídaně 15 – 25 % denní doporučené dávky, což však je nedostatečná dávka pro děti a mladistvé. V Anglii se obohacuje btlá mouka a mouka pro výrobu chleba, což je zvláště důležité pro skupinu starších dospělých. Železo se také někdy přidává i do jiných cereálních výrobků, např. sušenek a také do nápojů, a to v nízkých koncentracích. Při obohacování potravin železem se vyskytují problémy technického rázu a též senzorické. Podle legislativy EU se železo také přidává do vybraných potravin pro specifické využití jako je mléčná dětská výživa a některé výrobky pro dietní využití.
Železo obsahují multivitaminové preparáty s přídavkem minerálních látek, ale také preparáty, obsahující železo s antioxidačními vitaminy, aby se organismus snáze vyrovnal s tvorbou volných radikálů, které se vytváří při jeho vstřebávání.