V letošním roce probíhá již 8. ročník soutěže O nelepší školní oběd. Koncem dubna skončilo korespondenční kolo soutěže, do které se v letošním roce přihlásilo 71 školních jídelen.
Téma bylo ZDRAVÍ NA TALÍŘI, KTERÉ VŠEM CHUTNÁ
ANOTACE: Do soutěže se přihlašují taková menu, která odpovídají současným výživovým doporučením (omezování cukru, soli, správný výběr tuků, vhodná kombinace jednotlivých složek pokrmu, dostatek ovoce a zeleniny, využívání čerstvých surovin a lokálních výrobků atd.), ale důležité je, aby to byly pokrmy oblíbené dětskými strávníky.
Moderně, zdravě, ale chutně.
Nabídka soutěžních menu byla velmi rozmanitá a komisaři měli těžkou práci vybrat 10 nejlepších. Hodnocení probíhalo anonymně, komisaři byli různých funkcí, od odborníků na školní stravování, gastronomii, hygienu i samotnou vedoucí školní jídelny. Různé funkce, různé pohledy, celkově zaručily rozmanitý výběr finalistů.
Koho komise nakonec vybrala, aby se 24. srpna zúčastnil finálového vaření svého menu v Makro akademii v Praze a co soutěžící připraví komisi:
MŠ Matěchova, Praha 4, Halasova 1069
Zeleninová krémová s petrželkovým pestem, mrkvovými chipsy a krutony
Kuřecí šnek na lůžku z rajčat a bazalky s hráškovým kuskusem
Míša řezy se špaldovou moukou, kokosem a ovocem
Střední odborná škola a Stření odborné učiliště, Polička, Čs. Armády
Jemná krémová polévka z pečených rajčat s červenou čočkou
Aljašská treska pečená v jogurtu, bramborovo-brokolicové pyré
Salát z červené řepy s quinoou
Tvarohový bulgur s ovocem a karamelem
Základní škola Český Brod, Žitomírská
Krémová polévka z pečeného celeru
Krůtí závitek se špenátem a lučinou, staročeské bramborové pyré, salát s mrkví a bio sezamovou emulzí
Špaldové řezy z červené řepy a ořechy
ZŠ a MŠ Leskovec, okres Vsetín
Tuřínový krém s tymiánem a cizrnovými krutony
Rolované krůtí prso s pečenou červenou řepou, jáhlový gratin s kurkumou a parmazánem
Salát květákový s cuketou, mrkví, jablky a vojtěškou
Ovocno-zeleninový dezert s chia semínky, karobovou polevou a jogurtovým nočkem
ZŠ a MŠ Petrohrad, Černčice
Polévka jarní zeleninová s bramborem
Hovězí závitky s řapíkatým celerem a mrkví
Tvarohový dezert s borůvkami (lesní ovocná směs) bez mouky
ZŠ a MŠ Velký Beranov u Jihlavy
Jarní řeřichová polévka
Plněná krůtí roláda, bramborová kaše s brokolicí
Quinoa pudink s jahodami
Mateřská škola Jaroměř, Knappova
Kedlubnová polévka s pečenou cizrnou
Krůtí prsa na glazované mrkvi,bulgurový salát s quinoou
Ovocný polentový tvarožník
Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice, okres Trutnov
Zeleninová s mletou paprikou a černou čočkou
Rybí sekaná s bylinkami v porkovém kabátku smetanová polentová kaše zdobená klíčky
Salát z míchaných salátů a rajčátek
Kakaovo – petrželové řezy zdobené jogurtem a višněmi
Základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Plzeň Mohylová
Polévka turecká z červené čočka
Roláda z krůtího masa plněná špenátem
Obloha z cherry rajčátek
Krupicové flameri s ovocem
Základní škola Mánesova Otrokovice
Polévka krémová z pečeného květáku se sojovou smetanou
Pečený losos ,,Gorbuša“ s opraženými mandlovými lupínky, bulgur s quinoou a grilovanou zeleninou
Lehký salát z polníčku
Jogurtový dezert z červené řepy s banánem a chia semínky