Spirulina patří mezi algae – řasy, kterých je známo více než 30 000 druhů. Řasy byly první rostliny, které se na naší planetě objevily.
Spirulina je potravina, jejíž složení živin je výhodné. Obsahuje vysoká množství jednotlivých složek, např. bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Tak vápníku má 300× více než mléko, železa má 2 300 více než špenát, β-karotenu má 3 900× více než karotka, bílkovin má 375× více než tofu (sojový sýr) atd. Její složení jí pomáhá regulovat cukr v krvi, krevní tlak a cholesterol, její antioxidační aktivita pomáhá chránit organismus před řadou onemocnění – onkologickým, srdečním, Alzheimerovým a dalším. Doporučuje se proto tuto řasu konzumovat jako doplněk stravy.
Uvedené údaje jsou publikované v knížce „Spirulina, Nature´s Superfood“ na 66 stránkách, v 15 kapitolách. Knížka vyšla poprvé v roce 1993 a od té doby 5×, poslední vydání je z loňského roku. Publikace je doložena velkým množstvím odkazů, uvedených na 5 stránkách.
Podle:
M. Moorhead, B. Capelli, G. R. Cysewski
Spirulina, Nature´s Superfood, 2006